IMPORTANT:

LOOKING FOR DROPSHIPPER AGENT, COMISSION 10-30% DEPENDS ON PRODUCT, NO FEES REQUIRED.
Those interested email to bettermoms@gmail.com

Thursday, 16 May 2013

Compare: Cloth Diapers Babyland dan Smartbaby



Kedua2 babyland dan smartbaby adalah cloth diapers jenis poket. Pocket CD bermaksud bahagian dalam CD mempunya selapisan kain yang dipanggil inner, dijahit kepada bahagian cover luar menjadikan poket.

SMARTBABY LARAS XS HINGGA L

BABYLAND LARAS S HINGGA L


Bahan penyerap pula dipanggil insert. Insert didatangkan sekali dengan setiap set CD. Insert ini akan dimasukkan ke dalam poket sebagai bahan penyerap.

Poket CD di pasaran terdiri dari pelbagai material seperti microfleece, microsuede, bamboo cotton, bamboo terry , bamboo charcoal dan sebagainya.

Babyland CD yang dijual oleh kami mempunyai inner diperbuat dari bamboo charcoal material. Kelebihan bamboo charcoal boleh baca di sini

Inner smartbaby juga diperbuat dari material bamboo charcoal, ini kerana kelebihan bamboo charcoal yang disukai ramai adalah cepat kering.


inner bamboo charcoal, CD babyland single leg gusset

Perbezaan inner Babyland, dia ada satu leg gusset seperti kebanyakan cloth diapers lain. Leg gusset berfungsi mencegah kebocoran najis melalui bahagian peha. Bagi smartbaby, kami tambahkan extra leg gusset ( jadi inner babyland ada double gusset). Kelebihan double gusset lebih mencegah kebocoran cd berbanding CD denagn single gusset. Contoh yang paling ketara kelebihan double gusset ialah apabila anak mengalami cirit birit. Double let gusset membantu menghalang najis yang cair dari mengalir keluar melalu celah peha dengan lebih berkesan berbanding single gusset.



Babyland cutting yang kecil sedikit banding smartbaby. Bagi parents yang suka cutting conventional lebih memilih style babyland. Babyland juga punyai butang tutup/ smap button dihadapan. Babyland juga terdapat penutup jenis pelekat velcro.


Smartbaby pula hanya ada jenis butang , dan butangnya jenis side snap / ketap di tepi. Jika side snap memudahkan pemakaian bagi baby yang tidak duduk diam, bergerak kiri atau kanan, juga babgi baby yg tidur meniarap.



Monday, 11 March 2013

Isu: Kenapa Pengasuh Tak Mahu Pakaikan Cloth Diapers?

Pakai cloth diapers senang sahaja, terutama jika AIO atau pocket style , yang diprepare oleh ibu siap2 dirumah, pengasuh suma perlu buka dan tukar macam pakai disposable diapers. Jadi mengapa pengasuh susah sangat nak pakaikan anak kita cd? tak suruh basuh pun. Lagipun boleh kurangkan sampah dirumahnya?

Bila saya survey2, google2, tanya2, dan berdasarkan pengalaman sendiri, 2 sebab utama pengasuh tidak gemar pakaikan cloth diapers;

1. Kerap bocor, terutama sekali jika terlambat tukar
2. Berbau hancing

Dalam post kali ni saya nak terangkan senario yang pertama dahulu. Pakaikan anak dengan normal pocket cloth diapers, bila di rumah kita akan tukar paling lama pun 4 jam sekali, atau jika sudah bau kencing , kita tukar. Tak de masalah bocor. Bagaimana di babysitter house bocor?

Kadangkala babysitter jaga lebih dari seorang anak kecil, tambahan babysitter juga ada urusan rumahtangga yang perlu diselesaikan, maka sesekali terlajak lebih dari 4 jam tak tukar diapers, bila terlupa tukar, CD BOCOR sbb baby dah heavy wetter... dah jadi kerja nak bersihkan najis yang maybe lekat pada tilam or pada kusyen dan sebagainya....

Tapi dah pakai 2  insert kenapa bocor juga? Saya dapati salah satu masalah adalah dari segi design, masalah kebocoran dapat dikurangkan dengan menggunakan keupayaan penyerapan insert sepenuhnya

Bila anda pakaikan cloth diapers biasa (pocket diapers ) sebahagian insert akan berada dibahagian pusat dan mungkin atas lagi. Kawasan ini biasanya tidak dibasahi dengan jika baby pee kerana terletak di bahagian atas.

Perhatikan cloth diapers dibawah ini

Ini Smartbaby Cloth Diapers

Bahagian belakang berelastik, sama seperti diapers biasa
Bahagian hadapan juga berelastik ( unik banding pocket diapers biasa)
Bahagian butang disisi ( side snap)



Bahagian hadapan, insert kelihatan memenuhi hadapan, kurang di bahagian atas


Lihat insert lebih kebawah daripada kebelakang. Bila insert kebawah, ia boleh menyerap pee lebih banyak


Bila berdiri, boleh lihat insert lebih kebawah, pinggang berada pada pusat atau bawah sikit dan bukan atas pusat, bila pee dah berat, insert akan lebih kebawah kerana berat dan penyerapan pee lebih banyak banding kebanyakan normal design pee.


Ni lagi satu close up, CD penuh tu sbb baru bangun tidur.. hua..hua..hua


Kesimpulannya, Smartbaby memang susah bocor berbanding normal diapers kerana designnya yang unik. Jika tak percaya cubalah :)

Oh ya, banyak lagi nak cerita tapi lain kali ya .. bye...

Saturday, 15 December 2012

Smart Baby Cloth Diapers.. anda tanya kami jawab :)

Ini adalah kompilasi persoalan dari customer yang saya sempat kumpul

Apa beza size normal n size yg puan design tu?
Kedua2 item adalah jenama smart baby dari bettermoms, cuma satu saya buat kecil, satu saya buat besar

Size normal tu normal utk xxl ker? Sbb xpernah cuba yg sz xxl.
Ya saya berpandukan dengan sunny babyXXL untuk sizenya, tapi pinggang saya jahit lebih elastic band, jika compare dgn sunny baby sblm tarik pinggang lebih kecil -- sesuai anak kurus, jika tarik akan jadi lebih besar dari sunny baby - sesuai anak perut buncit..

Time mlm (10p.m-8a.m) ok x yg ni?
ok sebab insertnya adalah size XXL juga

Anak umo 4 thn tp masih pee mlm (mmg heavy wetter), dh cuba bamboolite heavy wetter tp fit sgt2 (kesan fit merah2 kat waist n kat peha) n leaking jg kalo lmbt tukar.
Cuba yang ni puan, insyaAllah puas hati

Insert 2 pcs kn?material mf @ bamboo charcoal? Insertnya pjg n besar skit dr biasa yer?
insert 2 pcs material microfiber
insertnya lebih besar dan panjang dari biasa (XXL)

Sy dh beli n trykn tinky (beli dr agen kat putrajaya tu lp lak nm dia...he...;)) insert bc,ok best gn...
Thanks ^_^

Saturday, 24 November 2012

Smart Baby Pull Up Cloth Diapers can be use as normal CD OR as Pull Ups, How?


 Ramai yang masih tertanya-tanya mengenai Smart Baby Pull Up cloth diapers, adakah boleh digunakan seperti cloth diapers biasa? Bagaimana mahu menggunakan Smart Baby? Bagaimana menggunakannya semasa baru lahir? Semasa kurang setahun, Semasa Toddler dan sebagainya?

Saya akan cerita secara kronologi ya. Masa bayi baru lahir sehingga anak belum boleh berdiri, Smart Baby digunakan sebagai normal cloth diapers dan bukan sebagai pull ups. Smart Baby mempunyai butang perlekatan ditepi yang boleh ditanggal dan dilekatkan, seperti juga normal konvensional cloth diapers.


Pertama sekali adjust butang hadapan Smart Baby untuk merubah size. Untuk newborn gunakan size XS, untuk 4 bulan ke atas gunakan size S, untuk size M 12 sehingga 18 bulan, dan size L sehingga 3 tahun.

Jika anda compare size keseluruhan antara babyland dan Smart Baby, size adalah lebih kurang sama tapi smart baby boleh dipakai lebih lama berbanding babyland dari segi sizenya kerana disebabkan Smart Baby adalah jenis Pull Ups dan bila dipakai spt pakai seluar, waistline akan berada di bawah pusat ( Cloth diapers biasa cover pusat)


Selepas itu masukkan insert ke dalam Smart Baby , bagi newborn boleh gunakan satu insert sahaja. ( Setiap set Smart baby didatangkan dengan 2 insert microfiber)


Bila dah siap setting dan masukkan insert, susun atas rak dan sedia digunakan. 





APABILA MENGGUNAKAN SMART BABY
SEBAGAI PULL UPS









Monday, 19 November 2012

Panduan Dalam T- Shirt Aqeela dari Bettermoms



Nursing wear adalah trend terbaru untuk ibu yang menyusu bayi dalam masa yang sama masih mahu kelihatan bergaya. Agak sukar mendapati nursing wear di pasaran, malahan coraknya agak limited dan kadangkala tidak sesuai dengan gaya muslimah. Kadangkala pemilihan kain yang tidak sesuai juga membuatkan nursing wear di pasaran tidak selesa dipakai, malahan harga di pasaran amatlah tinggi bagi sesetengah individu (pernah survey di mothercare boleh menjangkau rm200)

Aqeela nursing wear memang direka untuk berat badan yang bertambah semasa kehamilan, pilih mengikut size anda, sekiranya sebelum hamil anda memakai size M, pilih size tersebut, kerana ukuran memang telah dibesarkan bersesuaian penambahan berat badan anda.

Saya memakai size L bagi T shirt muslimah tapi bila saya mencuba nursing blouse, size M FIT NICELY TO ME., Maka pilih mengikut size yang biasa anda pakai :), Boleh berpandukan kepada carta ukuran yang telah disediakan

Panduan semasa anda menerima Aqeela Nursing Wear

Sila cuba dahulu untuk pastikan size anda

Sekiranya anda merasakan saiz tiak bersesuaian, penukaran size dibenarkan dengan syarat

1. tag tidak ditanggalkan dan belum dipakai seharian ( cuma cuba sahaja)
2. bayaran pos 2 hala ditanggung pembeli jika ingin menukar ( or boleh datang tukar kat rumah)

Sekiranya kesalahan dari pihak kami (salah size), anda boleh pulangkan baju tersebut kepada kami dan kami akan refund duit and termasuk duit postage anda. Walaubagaimanapun sebelum kami refund kami perlu terima baju tersebut dahulu dan double confirmkan kesalahan size tersebut. (kesalahan size dikira dari ukuran bahu, ukuran lain akan ada perbezaan 1-2 cm kerana perbezaan material etc)

Jika anda sudah berpuas hati dgn penjelasan kami sila shopping sepuas hati anda :)

Thursday, 8 November 2012

Smart Baby Pull Up Cloth Diapers - Guide

Hye ols..

Hari ni I nak perkenalkan Smart Baby pull up pants, my latest product brought to you special by betterMOMs, weeeheee...


Nampak tak pattern baru ni , ini la diaper innovasi terkini, pull up pants!
Apa kelebihannya?


Well , this diapers is an ALL - ROUNDER!
It can be:
1. Newborn cloth diapers
2. Normal cloth diapers
3.The pull up pants diapers
4. Swim diaper
5. Training pants

NUMBER 1  From newborn boleh adjust XS, sama besar dgn happy bum newborn. 


NUMBER 2 Then size S, M, L. 

NUMBER 3 Bila anak da start berdiri the then boleh pakai CD ni macam pakai panties, pakai semasa berdiri dan sebagainya. 

So lebih hampir kepada cara pemakaian panties biasa.

NUMBER 4  Pull up pants ni juga bila tak pakai insert boleh berfungi macam swim diaper sbb ada double leg gusset. Swim diaper ni konsepnya solid stays in, liquid leaks out. With double gusset and adjust setting accordingly supaya fit, solid stays in :)




NUMBER 5 Bila lebih besar tiba time potty train, boleh pakai pants ni WITHOUT INSERT, jadi akan berfungsi sebagai training pants sbb baby akan basah cuma ada sedikit yang diserap inner. Seolah2 macam training pants ada sedikit penyerapan

Kelebihan berbanding diapers lain ialah boleh adjust till XS size Setting










TERDAPAT 19 CORAK, NI ANTARA SEBAHAGIAN CORAK!



Smart Baby Pull Up pants in action: Contoh semasa pemakaian 

 Disebabkan peha model ni chubby, saya laraskan size bukaan peha yang paling luas sekali

Ni rupa dari tepi dan dari side semasa pemakaian pull up cloth diapers, komen dari maid yang selalu pakaika n untuk sarah , yang ini lebih sukar bocor tepi kerana lebih flexible dari segi adjustnya

 Oppss... model ni mmg suka conteng kaki.................



 Pandangan hadapan semasa duduk, kemas dan fit :)
Disebabkan pull up cd dipakai bawah waistline kurang bulky di pinggang, size juga boleh dikecilkan kepada size M ( jika pakai babyland biasa setting L)

Pemandangan dari belakang

ok....................................................................................tata..........................................................

Tuesday, 6 November 2012

Pretty-Pads guideline


What is Pretty-Pads?

So pretty... for pretty woman
Every woman is pretty, this pad will say to you:

“I’m gonna treat you so nice, you’re never gonna let me go.”

Haha.. that quote from pretty woman movie itself!
2nd generation: Pretty Pads Minky


What does it look like?
Here:
EASY STEPS TO USE CLOTH PADS


First. PREPARATION

When you first receive your cloth pads, wash in washing machine with other clothes. (PREWASH)
- 2x is enough, this to remove natural oil from bamboo product and help in absorbtion.

However before you hang it dry, rinse again manually with water to wash off the soap residue.

Ready to use.


Second: HOW TO WEAR

Snap the button at the wing of cloth pad like you place the wing for disposable pad.

-IT HAS BUTTON TO ADJUST TO 2 WING WIDTH, FIT EVEN PLUS SIZE LADIES!

Wear the panties with the pad first. Then readjust the position of pad till the most comfortable position.

TIPS: PANTIES MUST BE GOOD FITTING, NOT TOO LOOSE!

Change the pad at least 3-4hourly for hygiene purpose. The pad however normally will last about 4 hours even in heaviest day of menses (for Maxi size) .


When it is time to clean the pad. Spray jet of water to the pad and squeeze the pad until the water become clear, no more blood

Then squeeze excess water and collect in the pail while waiting for washing day.

On washing day. Just put in laundry net and wash with your normal laundry. Most advisable washing day no more than 48hours.


How many pad enough perday?

On basis of 4 hourly change of pad except at night when sleeping, you may require about 4-6pad/day (depends on the flow)

At least pad enough for 3 days supply (about 15 pcs) will be enough for a starter to fully using cloth pads.

                                                                               -BETTERMOMS-



STEP BY STEP PICTURE GUIDELINE FOR FOLDING PRETTY-PADS





Picture shown here is 1st generation of Pretty Pads, 2nd generation of minky fabric    ada satu butang, tidak perlu rasa 2 size kerana fabrik minky lebih anti-slip.


STEP 1: FOLD THE LOWER PART UPWARDS ( Lipatkan bahagian bawah keatas)


 




SEKIAN DAHULU, JIKA ADA PERTANYAAN 

BOLEH EMAIL KE:

bettermoms@gmail.com