IMPORTANT:

LOOKING FOR DROPSHIPPER AGENT, COMISSION 10-30% DEPENDS ON PRODUCT, NO FEES REQUIRED.
Those interested email to bettermoms@gmail.com

Saturday, 24 December 2011

Bamboo fabrics and other cloth diapers fabrics


Hi, First of all, this is a simple story telling for types of bamboo fabrics.

Some cloth diapering mommies out there confused with varieties of fabrics available in market, hope this helps. If still have questions do not hesitate to drop me a question at https://www.facebook.com/bettermoms.clothdiapers . 

TQ


Bamboo terry

Bamboo, among the fastest growing plant ..
Bamboo terry is fabrics that have small loops on the surface. (Think of your bathroom towels).
The looping creates more surface area on the fabric, which makes terry diapers very absorbent. 

Terry is also soft and durable. It can be used as either an outer layer or inner layer - I use it to make inner of Tinky CD by Bettermoms

Bamboo terry - inner of Tinky CD by Bettermoms

Bamboo velour.
This soft, creamy fabric is primarily used for the outer or innermost layer of diapers. 
It does not have wicking properties like synthetic fabrics such as fleece or suedecloth, but it holds moisture very well and still feels comfortable when wet. 


Bamboo Velour fabric

Bamboo fleece
Thick and fuzzy (macam jaket / baju sejuk fleece).
Bamboo and Organic Cotton Fleece-Bamboo fleece, organic cotton bamboo, bamboo organic cotton fleece
Bamboo fleece - this one bamboo mix with 30% cotton
Fleece fabrics mix with others
There are bamboo + cotton, bamboo + hemp..


Bamboo charcoal

It usually 70% bamboo and 30% other material, either polyester, cotton, etc
it has all the good bamboo property

Bamboo charcoal
? In Bamboo Fabrics (latest issues)

1. Antibacterial property for bamboo fabric will be wash out?

Bamboo fibers contain a natural substance called bamboo kun, which provides antibacterial properties to the plant. This substance is present even after the fibers are processed into fabric. According to a study done by the Japanese Textile Inspection Association, the antibacterial properties of 100 percent bamboo fabric are still 70 percent effective after being washed 50 times.The antibacterial properties not only aid in killing disease causing bacteria, but are useful in preventing odors as well.

2. Antifungal? Mold resistant?

Bamboo fabrics are also anti-fungal. According to Bamboo Home USA, a study on 50 athletes foot sufferers proved that wearing bamboo socks can eliminate athletes foot with no adverse effects. Participants in the study experienced less severe symptoms after two days and a complete recovery within six days of wearing the socks.

That is why less mold problem with 100% bamboo material.

Other fabrics for cloth diapers
Fleece Diaper Fabric
Fleece is 100% polyester and comes in a variety of thicknesses, or "weights". Heavyweight fleece like Windprohas waterproof qualities which make it great for diaper covers and diaper outer layers or covers. Lightweight fleece likemicrofleece wicks moisture away for a stay-dry diaper inner.
Hemp Diaper Fabric
Hemp is a hardworking cloth diaper fabric!
Microfiber Diaper Fabric
Microfiber is usually 75% polyester 25% polyamide, and is a great diaper fabric for soakers and inners. It traps moisture between its fibers and can absorb up to 8 times its weight in liquid! Light and thin, microfiber dries quickly and gets more absorbent with use. Avoid using microfiber next to baby because it can dry out baby's skin.
Microfleece Diaper Fabric
Microfleece is 100% polyester and a moisture-wicking diaper fabric. It is used next to baby's skin to keep baby feeling dry and comfortable.
Burley Knit Terry Diaper Fabric
Burley Knit Terry, or BKT, is a super-absorbent diaper fabric. It is a stretchy knit terry fabric with longer and thicker loops than regular terry. Because BKT is so thick it's highly absorbent, but may be bulky if used for an entire diaper. However it's perfect for soakers, inserts and plush wipes.


Saturday, 17 December 2011

Latest Velcro Design - Tinky By Bettermoms

Cantiknya.... so Cute...
Memamg masa saya order lagi dah tak sabar
Thank you Allah, Semua perancangan berjalan lancar
Usaha membanyakkan lagi design cloth diapers
Semoga ramai ibu bapa yg lebih tertarik dgn cloth diapers ini
Amin...
















Tips Penjagaan Kebersihan


1. Untuk bayi berusia 6 bulan dan ke bawah, jangan biarkan bayi anda memakai diapers melebihi 6 jam tanpa ditukar. Bayi berusia 6 bulan ke bawah memerlukan penjagaan kebersihan 3 kali ganda berbanding bayi berusia 6 bulan ke atas.

2. Jangan lewat menukar diapers anak anda melebihi 15 minit selepas dia membuang air besar. Ia boleh menjadi punca alahan kulit. Ini kerana apabila najis bayi dibiarkan lama, ia akan bertindak balas dengan air kencing dan menyebabkan ruam pada kulit bayi terutama yang memakai diapers dari jenis plastik (bukan breathable).

3. Galakkan anak anda ke bilik air sebaik sahaja usianya mencecah 2 tahun. Pemakaian diapers tidak seharusnya berlanjutan. Anak anda perlu dilatih lebih awal untuk memudahkan aturan sistem pembuangan yang baik.

4. Diapers yang baik adalah diapers yang memiliki kadar resapan yang tinggi. Ini kerana setiap titis air kencing yang mengalir di kulit boleh mengundang risiko jangkitan kuman.

5. Jangan taburkan bedak pada alat sulit bayi, terutamanya bayi perempuan kerana ia boleh memudaratkan saluran pembuangan air kecil. Adalah lebih baik menggunakan krim kerana bedak juga boleh mengganggu kadar resapan cecair pada diapers.

INSERT 5 LAYER BAMBOO CHARCOAL - BANYAK KELEBIHANNYA


5 LAPISAN, 2 LAPISAN BAMBOO
BUKAN BAMBOO BIASA , TETAPI BAMBOO CHARCOAL FLEECE
-TIDAK MUDAH MENIPIS SPT BAMBOO COTTON
-BOLEH BERFUNGSI SBG STAY DRY BAHAGIAN ATASNYA - BOLEH PAKAI DENGAN FLIP COVER
-BOLEH DIRECT TO BABY SKIN, NO MORE RASHES
-BAMBOO JUGA PUNYAI DAYA SERAPAN YG BANYAK



TIGA LAPISAN MICROFIBER DIDALAM
-BEKALKAN DAYA KETAHANAN, BOLEH MASUK MESIN
-CEPAT KERING BANDING ALL BAMBOO INSERT
- TIDAK MENGECUT BANDING ALL BAMBOO INSERT

JADI SESUAI DGN CUACA NEGARA KITA, PANAS ATAU HUJAN, MASUK MESIN LEBIH CEPAT

INSERT INI DIBAWAH RM10, LEBIH MURAH DARI SESETENGAH INSERT MICROFIBER SENDIRI

BUKAN KERANA RENDAHNYA KUALITI, TETAPI SUPAYA LEBIH RAMAI MAMPU MEMILIKI SEMUA KELEBIHAN INI..

SEBAB ITU, CLOTH DIAPERS SAYA MENGGUNAKAN INSERT INI SAHAJA.

DAN BUAT MASA SEKARANG, ANAK SY YG LIMA BULAN BOLEH BERTAHAN 6 JAM DGN SATU INSERT SHJ DI MALAM HARI

^_^ PEACE!!

Bila nak pakai velcro, bila nak pakai button?


Velcro

Kelebihannya mudah dipakai, seolah2 memakai pampers pakai buang. Konsepnya telah diketahui umum. Penggunaannya sesuai untuk mereka yang baru berjinak2 dgn cloth diapers, untuk babysitter, untuk father, grandparents etc. Ia juga sesuai digunakan waktu malam kerana untuk menukar diapers di tengah malam, lebih mudah dan kurang mengganggu anak tidur berbanding button.
Kekurangannya jika tidak dijaga dengan betul (tidak disemat dgn laundry tab, habuk2 dan benang dibiarkan melekat), kekuatan melekat akan berkurangan dengan masa – bandingkan/ ibaratkan dgn pita pelekat utk kasut sekolah

Button:

Kelebihannya tidak mudah dibuka oleh anak2 berbanding velcro. Juga penjagaan lebih mudah sedikit kerana semasa basuh tidak perlu dilekatkan, tetapi jika direntap dengan kasar selalu, button juga boleh koyak atau tercabut (kalau tak betul cara guna mmg apa2 pun senang rosak) :)

7 Big "NO" for Bamboo Fabric


SOURCE FROM BAMBOOLITE

Did you know? Improper wash and care will shorten your diaper's lifespan!

Washing & caring tips for bamboo diaper:

1. Avoid forced scrub, wring/twist the fabric
Bamboo fiber lose some strength when they're soaking wet. Do not scrub too hard or wring or twist the fabric. It will lead to shortened life. Laundry net is recommended if you choose to machine wash your diaper.

2. Avoid sharp objects
Due of its water absorption, wet bamboo fabric increase its weight significantly. If it is hung on the nails, hooks and other sharp objects, it will cause some of the local fibers to fracture easily. Line or flat dry is highly recommended!

3. Avoid high temperature
The maximum temperature for bamboo fabric is only up to 60 degC. We recommend cool/warm water, no hotter than warm (up to 40 degC). Line or flat dry when possible. If you need to tumble dry, please do on low setting (only gentle and cool cycle).

4. Do not boil or soak bamboo fabric in hot boiled water
STOP boiling or soaking in hot boiled water! It will break down your bamboo fabric and shorten it's lifespan!

5. Avoid high concentration of alkaline cleaning agent
Bamboo fiber fabric is delicate and does not withstand strong detergent. Most of the regular detergent in the market is too harsh on bamboo fabric and your baby delicate skin! So be sure to only use a mild cleaning agent when washing bamboo diapers.

6. IMPORTANT: Do not use fabric softeners, as these contain harsh chemicals that will alter the bamboo fabric.

7. Line drying in the sun is best. Machine drying is ok but don’t over do it! Over drying can result in damaged fabrics.

Bamboo fabric is delicate. Please take good care of your bamboo diapers. Always follow manufacturer's washing instructions.

Wednesday, 16 November 2011

Isu Kesihatan dan Alam Sekitar dalam disposable Diapers

Apa ada dalam Lampin Pakai Buang?

Tahukah anda Lampin Pakai Buang mengandungi bahan kimia sintetik yang merbahaya untuk kesihatan?


Dioxin - bahan yang terhasil dari proses pelunturan. Dioxin merupakan toksin bersifat karsinogen (menyebabkan kanser) Penggunaannya telah dilarang dibanyak negara, tetapi tidak termasuk USA.

Sodium polyacrylate - Bahan ini dimasukkan ke dalam lampin pakai buang untuk membuatnya menyerap dengan banyak. Ia akan bertukar kepada gel apabila basah. Ia boleh menyebabkan kulit bayi menjadi kemerah-merahan sekiranya lampin lambat ditukar.


TRIBUTYL TIN (TBT) - Dilabel sebagai environmental pollutant dan sangat toksik. Ia boleh menganggu sistem hormon dan imunisasi badan.

Kes ruam lampin yang kian meningkat - Menurut Journal of Pediatrics, 54% dari bayi berumur 1 bulan yang menggunakan lampin pakai buang mendapat ruam lampin.


Kajian perubatan lain pula telah mendapati bahawa kes ruam lampin telah meningkat dari 7% ke 78% dari tahun 1955 ke 1991. Ini dikatakan selari dengan peningkatan penggunaan lampin pakai buang.

Sebab-sebab yang ruam lampin adalah alahan, kekurangan pengudaraan di dalam lampin, kepanasan, dan bayi tidak ditukar lampinnya dengan kerap kerana bayi tidak merasai kebasahan sebagaimana memakai lampin kain.

Ia adalah bahaya kerana membiarkan bayi memakai lampin yang sama sehingga berjam-jam akan menyebabkan bakteria bertindakbalas dengan ammonia dalam air kencing, dan menyebabkan ruam lampin.

Lampin Pakai Buang juga dikaitkan dengan Asma (lelah) - Satu kajian yang dijalankan di Jerman pada tahun 2000 telah mendapati bahawa lampin pakai buang menaikkan suhu sekitar skrotum dan boleh menjadi punca rosaknya mekanisma penyejukan yang semulajadi.

Ia boleh memberi kesan kepada kesuburan pada masa akan datang.


Isu Alam Sekitar


Tahukah anda sehelai lampin pakai buang mengambil masa sehingga 500 tahun untuk terurai?

Lebih dari 27 juta lampin pakai buang sampai ke tempat longgokan sampah di serata dunia.


Di rumah yang mempunyai anak kecil, lampin pakai buang menyumbang 50% dari keseluruhan sampah yang dikeluarkan dari rumah itu.

Lampin pakai buang akan mencemarkan air dan menyebabkan penyakit apabila terkumpul dengan banyaknya di tempat longgokan sampah.

Lampin pakai buang menggunakan banyak bahan mentah bagi menghasilkannya, termasuk pokok yang menghasilkan kertas, serta bahan kimia bagi menghasilkan plastik.

Lampin Kain ternyata lebih mesra alam.


Kos: rujuk sini: http://bettermoms.blogspot.com/2011/08/calculation-of-cost-effectiveness-of-cd.html

Berapa CD diperlukan sehari???

Jadual penggunaan Cloth Diapers.. ( panduan sahaja ^_^)


7.oo - 10.oo pg ~ 1cd poket + 1 insert
10.oo - 1.oo ptg ~ 1cd poket + 1 insert
1.oo - 4.oo ptg ~ 1cd poket + 1 insert
4.oo - 7.oo mlm ~ 1cd poket + 1 insert
7.oo - 12 t/mlm ~ 1cd poket + 2 insert
12.oo - 7.oo pg ~ 1cd poket + 2 insert

Jadi jumlah penggunaan dlm sehari 6 cd poket + 8 insert.

Whee.... Happy cloth diapering mommies :)



- Posted from iPad

Sunday, 4 September 2011

What is the fuss about BAMBOO CLOTH DIAPERS??? alternative to AI2?



Why is the fuss of using bamboo/ bamboo charcoal insert?
Because by using bamboo/ bamboo charcoal insert, the insert can be put in the pocket and also on top of the pocket (ai2 style).

Who and why want to use ai2 style?

First, it will benefit for newborn. As we know newborn will poo and pee more frequent. So it will be a lot to wash if we have to change diaper cover each time. Now, we will put the insert on top of pocket, each time baby poo/ pee we can just change the insert easily. Maybe we change insert 2 hrly. And the diaper cover can be use up to 6 hour ( as the quantity of pee and poo is less, it will not soiled the cover).

Second, if we are travelling. Easy if we put the insert on top of pocket if we are about to travel for a long time e.g during hari raya. Easier to clean, just throw insert into wetbag, cover can be use up to 6 hour. But this not recommended for toddlers.

Current ai2 style mostly still expensive. Now by using babyland bamboo charcoal cloth diapers with bamboo charcoal insert, we get both pocket style and ai2 style.

Pocket style important for toddlers esp during travelling as we will put insert in the pocket to make sure it stay in place. Pocket also allow to put double insert in place for more absorption capability. And cutting babyland which is not to big, will give a compact and trim design so even with double insert it will not look so bulky.

So, latest design can be use as both ai2 and pocket, hope this will make cd-ing more enjoyable :)

Sunday, 28 August 2011

Testimony: Penyelesaian ruam lampin yang menyeksa si manja.

Below are testimony from a cloth diapering parent, taken from MCDP group ( Malaysian Cloth Diapering Parents)

Nama : herny yusnizar binti ridzwan
Nama baby: puteri nur Qairunnisa bt mohd hafiz (2 1/2yrs) (eczema dan alergy pada disposable diapers,fabric suede n microfleece)

Testimoni:
saya merupakan seorang ibu bekerja. saya bekerja shift samada petang,pagi atau malam. waktu kerja pula 7 jam , 10 jam atau 14 jam sehari atau oncall bergantung pada jadual tugas. saya telah full cloth diapering selama setahun lebih...walaupun bermula agak lewat iaitu selapas nak berumur setahun lebih.

Sebelum menggunakan CD anak saya menggunakan lampin flat tradisional sahaja kerana anak saya sangat allergic dengan disposable diaper..walau pun begitu saya pakai juga DD jika untuk travelling atau outing (jenama mamypoko,huggies ultra)--kesannya--anak saya akan timbul ruam yg sangat teruk hingga pada suatu ketika berair dan di jangkiti candida..

Anak saya akan dapat rashes even hanya selapas sekali berDD apatah lagi jika seharian di BS/ travelling...saya berhabis duit juga untuk rawatan kulitnya. namun doctor juga menasihatkan tiada jalan lain kecuali jangan pakaikan disposable diapers..lagipun rawatan menggunak krim steroid juga ada kesan sampingannya...

Disebabkan sudah terbiasa dengan lampin flat--saya terus berlampin kain tradisional..lagipun belum terbuka lagi mengenai CD walaupun pernah terbaca mengenai CD.

Pada suatu hari saya terjumpa CD di jual di kedai--CD pertama saya ialah myeconappy..sejak itu masalah rashes berkurangan..kemudian saya terus membeli Cd lunatot kerana kebetulan butik lunatot baru di buka berdekatan rumah saya...kemudian kebetulan saya baru membuka akaun FB n search mengenai clothdiaper (sebelum tu sebuk bekerja n menguruskan anak-maklumlah pakai lampin flat -sehari sedozen kut).

Melalui perbincangan dengan kawan FB barulah saya belajar mengenai jenis2 dan system berCD serta cara penjagaan...rupanya anak saya cuma sesuai dengan bamboo sahaja.



Saya mula menjadi pengguna bamboo tegar dan anak saya totally sembuh dr rashes.

Saya sangat lega dan bersyukur di temukan dengan CD..selain dari hypoalergenic Cd juga sangat cute untuk si manja saya...


- Posted from iPad

Wednesday, 24 August 2011

CARA BASUH CLOTH DIAPER (CD)

CARA BASUH CLOTH DIAPER (CD)

Rules:
1. Avoid softener
2. Avoid using a lot of detergent
3. Best using special cloth diapers detergent

1st timer:
PREWASH CD

CD yang baru dibeli mesti dibasuh beberapa kali dahulu sebelum digunakan. Tujuan:
1. Kebersihan
2. Menambah daya serapan
3. Menghilangkan natural oil jika bahan organik seperti bamboo digunakan

Prewash CD sekurang2nya 3X.
Pada awal pemakaian , gunakan < dari 4 jam. Selepas beberapa kali basuhan seterusnya, penyerapan akan bertambah baik, boleh gunakan lebih lama.

Cara Prewash dan penggunaan CD : Detail

1. Basuh dahulu cloth diaper (CD) dan 'insert' (3 kali prewash) yang pertama kali hendak digunakan. Tidak perlu di berus, basuh menggunakan tangan, gunakan sedikit saja sabun (lebih elok guna sabun kain jenis kurang buih. tidak mengandungi enzyme (contoh enzyme pewangi atau enzyme
pemutih) kerana sesetengah bayi mempunyai kulit yang sangat sensitif.  Bilas, perah dan jemur hingga kering.
Sabun yg sesuai: Pureen HAD.

2. Masukkan 'insert' ke dalam poket CD. bagi yang menggunakan insert bamboo charcoal, terpulang untuk dimasukkan ke dalam pocket atau diletakkan di atas poket ('Insert' yang dibuat bamboo charcoal oleh menyentuh kulit bayi, berbeza dari insert microfiber yang tidak boleh diletakkan secara terus
menyentuh kulit bayi kerana kuasa serapannya yang kuat akan menyerap lembapan semulajadi pada kulit bayi).

3. Pastikan insert ditolak kemas sampai ke bahagian depan (terutama
kalau bayi lelaki) . Boleh digunakan sehingga 4 jam atau 4 kali basahan (sama seperti lampin pakai buang) bagi baby newborn, semakin bayi membesar kekerapan kencing kurang tapi jumlah amount yang dikeluarkan banyak, maka masih boleh guna up to 4hrs tapi sekali atau 2x basahan sahaja.

4. Bagi bayi yang 'heavy wetter', boleh dimasukkan dua 'inserts' ke dalam poket CD. Insert kedua boleh diganti dengan kain napkin biasa juga. Boleh juga gunakan booster, kelebihan booster penyerapan lebih tetapi ketebalan diapers kurang.

Mengurus CD Kotor

Selepas guna, spray cd bersama insert menggunakan jet spray water utk bilas najis, spay ke dalam mangkuk or lubang tandas, selepas itu kumpul CD dalam baldi.

Anda boleh memilih basuh menggunakan tangan atau basuh guna mesin basuh. Sebelum dibasuh, keluarkan 'insert' dari CD. Sekiranya tidak ada najis, bilas dan boleh terus dibasuh dengan tangan (berus tidak digalakkan terutama berus sabut) atau dimasukkan ke dalam mesin basuh ( seelok-eloknya dimasukkan ke dalam jaring kain (laundry net) supaya CD lebih tahan lama). Kurangkan sukatan sabun
(1/4 daripada sukatan biasa).

JANGAN masukkan 'softener' atau clorox semasa membasuh kerana 'softener' boleh mengurangkan daya
serapan dan clorox boleh merosakkan CD/'insert'. Sekiranya ada najis, buangkan dahulu ke lubang tandas dengan pancuran air paip dan bilas dengan air sebelum dimasukkan
ke mesin basuh.

Anda boleh menggunakan cecair basuh pinggan (contohnya 'Sunlight') pada 'microfleece' untuk
menanggalkan wama kekuningan (kesan najis) sekiranya ada. Sekiranya CD tidak sempat dibasuh terus, tinggalkan saja didalam baldi kering tanpa perlu direndam dan boleh dibasuh
kemudian.

Bagi 'insert', sekiranya sudah lama digunakan dan nampak kekuningan, JANGAN gunakan clorox untuk memutihkanya. Boleh diperahkan limau nipis pada 'insert' yang basah dan ditinggalkan seketika sebelum dibasuh. Ataupun boleh dicampurkan sedikit soda bicarbonat semasa membasuh kemudian dibilas dengan air yang dicampurkan dengan sedikit cuka yang telah dicairkan.  Hanya insert shj, JANGAN dibuat pada CD kerana cuka boleh merosakkan PUL (material sebelah luar CD) yang boleh mengakibatkan kebocoran.

BILA DAH KERAP LEAK ( CD cepat bocor walaupun baru kencing 1x)  baru lakukan 'stripping/ strip wash' iaitu dengan membersihkan bahagian dalam dan luar dengan sabun basuh pinggan yang elok kuasa tanggal minyaknya contohnya 'Sunlight', kemudian dibilas bersih-bersih supaya inner dapat berfungsi dengan baik. Biasanya apabila CD sudah lama digunakan dan nampak seperti inner kurang menyerap dan air kencing keluar mengikut tepi CD. maknanya 'stripping' perlu dilakukan untuk mengeluarkan kekotoran halus atau mendapan sabun yang mungkin terperangkap pada inner.


Monday, 22 August 2011

Testimony from those who already fell in love with bamboo cloth diaper :)




From FB

Sh** Er****dy commented on your Wall post.
Sham wrote: "mula2 guna was2 jgk..tkt ruam..n cpt bocor..tp 1st trial..mmg terkejut lah..x sangka mmg terbukti bagus.."





From email:

La*****ta B****ku
Hi,

yes, I've received the parcel last friday.. Thanks a bunch..

:-)

I've start using it already.. :-) works well and nampak macam its trimmer compared to the normal babyland version :-).

Thanks for the reseller price quotation.. I'll definitely contact you if were to resell the CDs here in KK.. :-) (I cari pembeli dulu.. haha)

Thanks again ya..

Regards,
La****ita

Those yg masih ragu2 boleh dapatkan trial package dr sy :)

Tuesday, 9 August 2011

Trick pakaikan CD dari newborn

Nak pakai cd dari newborn? Boleh ke?

Beberapa customer ada bertanya. Saya nak pakaikan anak cd tapi anak masih kecil, baru 2 minggu, boleh ke?

Jawapannya BOLEH sesangat!!!

Tapi.. Ada tricknya.

Pertama, baby yang baru lahir ni berak banyak kali. Kadang tengah tukar pampers pun boleh berak. So kalau pakai pampers pakai buang mmg banyak. Masa my first daughter dulu seminggu satu pack pampers. Tapi kalau nak pakai cd, nanti banyak pulak nak basuh.

First Trick!
Jangan guna insert dahulu, guna kain napkin biasa yang boleh beli kat supermarket biasa, lipat dan letak DIATAS cd, bukan dalam pocket cd.

Kalau baby berak sikit atau kencing sikit, tak kotorkan cd lagi boleh buang yang napkin atas tu ganti napkin baru dan guna cd yg sama. Ini biasa terjadi bagi baby dalam pantang. Lagipun napkin cepat kering

Second Trick!
Bila dah habis pantang dah kurang berak tapi still baby agak kecil, pakaikan 1 insert shj setiap kali, jangan pakaikan 2 insert kerana baby kecil tidak kencing banyak maka tidak perlu 2 insert.

Third Trick!
Sediakan kain napkin biasa untuk digunakan semasa kecemasan, jika semua insert CD basah, boleh gunakan CD bersama napkin biasa ( kerana CD cover lebih cepat kering berbanding insert)

Mudah shj berCD :)


Thursday, 4 August 2011

Bamboo and kelebihannnya..


WHY CHOOSE BAMBOO??

The Benefits for Your Baby
· Bamboo is hypoallergenic and is great for babies with sensitive skin.
· Bamboo fabric is softer than cotton and is being recognized as one of the softest fabrics available in the market, yet it is lightweight and durable. This means bamboo cloth diapersare the most comfortable diaper choice for your baby.
· Bamboo is naturally organic, antimicrobial and antibacterial.
· Bamboo is very absorbent,able to absorb three times its weight in water and absorbs up to 60% more moisture than cotton. When your baby is wearing a bamboo cloth diaper moisture is quickly wicked away from your baby’s skin.
· Bamboo cloth diapers are breathable, reducingthe risk of bacteria by keeping the temperature inside the diaper down.
· Bamboo cloth diapers have more elasticity and are less bulky than cotton resulting in comfort for your baby.

Among bamboo product by betterMOMs..

CLOTH PADS - BAMBOO CHARCOAL


                                         CLOTH PANTILINER - BAMBOO COTTON

The Benefits for the Environment
· Bamboo is a naturally organic and grows without the need for pesticides, herbicides or fertilizers.
· Bamboo is 100% biodegradable and sustainable.
· Bamboo generates up to 30 percent more oxygen than trees.
· Growing Bamboo enriches the soil while cotton damages it.
· Bamboo is the fastest growing plant in the world.
· Bamboo can be harvested every year.
· Bamboo can yield 20 times more timber than trees on the same area.

bAMBOO CHARCOAL INSERT


                                                                                  BY betterMOMs

Tuesday, 2 August 2011

Calculation of cost effectiveness of CD and my own experiences

Cost Comparison (Disposable Diaper vs Washable Diaper):

Annual Expenses for Disposable Diaper

Brand: Maxx Pxxx L-size (56 pcs) @ RM36.00.--> discounted price. Assume: 6 pcs/day.
1 Year = 365 day x 6 pcs/day = 2190 pcs, or 39 packs.
Total Cost = RM1404.--> discounted price, if not will be much higher.


Annual Expenses for Washable Diaper

10pcs set cloth diapers = RM250 - RM300
Water + Detergent + Electricity = RM20 x 12 = RM240
Total Cost = RM490-540

Annual Saving =
RM1404-RM490 = RM914!!!, and imagine the next year no need to buy any diapers
SAVE ANOTHER RM1400++the next year as no need to buy new diapers ( even if you buy another 10pcs also only cost RM300)
And save again another year
And save again for second kids etc -- with just a small fee of maintenance ( tukar mana2 yang dah rosak :) )

BONUS: No Diaper Rash, No disposed diapers, No diaper garbage/landfill...
               

From my personal experience:
I use Huggies for my 2nd daughter
The best price I can get for 1 pack is rm27.
About 3 packs needed permonth

So RM27 x 36 = RM972

My bamboo CD cost RM250
Water and electricity (as above) = RM 120
First 6 month I use pureen HAD = RM48
Then after that i use the normal kuat harimau/ trojan (very cheap, as CD cannot be wash with detergent having softerner and enzymes etc so buy cheap one is the best :) ) = RM10

So total for CD maintenance: RM428

Savings: 972 - 428 = RM544 !
second year of life, no new CD charge: save RM794.

And it can be use for next child. So next child will be saving more :)

But it's not about the cost that i care most. It's about healthy bums my baby have, no diaper rah, no irritation (like my first daughter who had been on disposable diaper-poor her, if only i know sooner the benefit of CD, particularly bamboo CD :(. )

So marilah beramai-ramai kita try CD.






- Posted from iPad

Wednesday, 27 July 2011

How do I handle CD?

My way of handling cloth diapers
(suits those who are busy yet want to give the best to their child)

1. New cloth diaper need to be prewash. What i do usually just wash with washing machine 3x. This to remove residues from factory and increase the absorption capability. For bamboo CD need to prewash 4 to 6 time to remove the natural oil and increase absorption. However since when i started using my baby only 1 month old and did not pee much, i just wash 3x :)

2. Then the button adjusted to preferable size and insert/soaker put in pocket of the diapers. Now it's ready to use.

3. Soiled CD will be rinsed in toilet bowl (use the water spayer to provide jet effect). Use nappy liner will be easier to clean but without nappy liner also easy. ( right now i prefer without nappy liner as i love the softness of bamboo cloth touching my baby's bum ).

4. Throw it all in a pail. I will collect the whole day CD, then wash using washing machine.