IMPORTANT:

LOOKING FOR DROPSHIPPER AGENT, COMISSION 10-30% DEPENDS ON PRODUCT, NO FEES REQUIRED.
Those interested email to bettermoms@gmail.com

Sunday, 28 August 2011

Testimony: Penyelesaian ruam lampin yang menyeksa si manja.

Below are testimony from a cloth diapering parent, taken from MCDP group ( Malaysian Cloth Diapering Parents)

Nama : herny yusnizar binti ridzwan
Nama baby: puteri nur Qairunnisa bt mohd hafiz (2 1/2yrs) (eczema dan alergy pada disposable diapers,fabric suede n microfleece)

Testimoni:
saya merupakan seorang ibu bekerja. saya bekerja shift samada petang,pagi atau malam. waktu kerja pula 7 jam , 10 jam atau 14 jam sehari atau oncall bergantung pada jadual tugas. saya telah full cloth diapering selama setahun lebih...walaupun bermula agak lewat iaitu selapas nak berumur setahun lebih.

Sebelum menggunakan CD anak saya menggunakan lampin flat tradisional sahaja kerana anak saya sangat allergic dengan disposable diaper..walau pun begitu saya pakai juga DD jika untuk travelling atau outing (jenama mamypoko,huggies ultra)--kesannya--anak saya akan timbul ruam yg sangat teruk hingga pada suatu ketika berair dan di jangkiti candida..

Anak saya akan dapat rashes even hanya selapas sekali berDD apatah lagi jika seharian di BS/ travelling...saya berhabis duit juga untuk rawatan kulitnya. namun doctor juga menasihatkan tiada jalan lain kecuali jangan pakaikan disposable diapers..lagipun rawatan menggunak krim steroid juga ada kesan sampingannya...

Disebabkan sudah terbiasa dengan lampin flat--saya terus berlampin kain tradisional..lagipun belum terbuka lagi mengenai CD walaupun pernah terbaca mengenai CD.

Pada suatu hari saya terjumpa CD di jual di kedai--CD pertama saya ialah myeconappy..sejak itu masalah rashes berkurangan..kemudian saya terus membeli Cd lunatot kerana kebetulan butik lunatot baru di buka berdekatan rumah saya...kemudian kebetulan saya baru membuka akaun FB n search mengenai clothdiaper (sebelum tu sebuk bekerja n menguruskan anak-maklumlah pakai lampin flat -sehari sedozen kut).

Melalui perbincangan dengan kawan FB barulah saya belajar mengenai jenis2 dan system berCD serta cara penjagaan...rupanya anak saya cuma sesuai dengan bamboo sahaja.



Saya mula menjadi pengguna bamboo tegar dan anak saya totally sembuh dr rashes.

Saya sangat lega dan bersyukur di temukan dengan CD..selain dari hypoalergenic Cd juga sangat cute untuk si manja saya...


- Posted from iPad

Wednesday, 24 August 2011

CARA BASUH CLOTH DIAPER (CD)

CARA BASUH CLOTH DIAPER (CD)

Rules:
1. Avoid softener
2. Avoid using a lot of detergent
3. Best using special cloth diapers detergent

1st timer:
PREWASH CD

CD yang baru dibeli mesti dibasuh beberapa kali dahulu sebelum digunakan. Tujuan:
1. Kebersihan
2. Menambah daya serapan
3. Menghilangkan natural oil jika bahan organik seperti bamboo digunakan

Prewash CD sekurang2nya 3X.
Pada awal pemakaian , gunakan < dari 4 jam. Selepas beberapa kali basuhan seterusnya, penyerapan akan bertambah baik, boleh gunakan lebih lama.

Cara Prewash dan penggunaan CD : Detail

1. Basuh dahulu cloth diaper (CD) dan 'insert' (3 kali prewash) yang pertama kali hendak digunakan. Tidak perlu di berus, basuh menggunakan tangan, gunakan sedikit saja sabun (lebih elok guna sabun kain jenis kurang buih. tidak mengandungi enzyme (contoh enzyme pewangi atau enzyme
pemutih) kerana sesetengah bayi mempunyai kulit yang sangat sensitif.  Bilas, perah dan jemur hingga kering.
Sabun yg sesuai: Pureen HAD.

2. Masukkan 'insert' ke dalam poket CD. bagi yang menggunakan insert bamboo charcoal, terpulang untuk dimasukkan ke dalam pocket atau diletakkan di atas poket ('Insert' yang dibuat bamboo charcoal oleh menyentuh kulit bayi, berbeza dari insert microfiber yang tidak boleh diletakkan secara terus
menyentuh kulit bayi kerana kuasa serapannya yang kuat akan menyerap lembapan semulajadi pada kulit bayi).

3. Pastikan insert ditolak kemas sampai ke bahagian depan (terutama
kalau bayi lelaki) . Boleh digunakan sehingga 4 jam atau 4 kali basahan (sama seperti lampin pakai buang) bagi baby newborn, semakin bayi membesar kekerapan kencing kurang tapi jumlah amount yang dikeluarkan banyak, maka masih boleh guna up to 4hrs tapi sekali atau 2x basahan sahaja.

4. Bagi bayi yang 'heavy wetter', boleh dimasukkan dua 'inserts' ke dalam poket CD. Insert kedua boleh diganti dengan kain napkin biasa juga. Boleh juga gunakan booster, kelebihan booster penyerapan lebih tetapi ketebalan diapers kurang.

Mengurus CD Kotor

Selepas guna, spray cd bersama insert menggunakan jet spray water utk bilas najis, spay ke dalam mangkuk or lubang tandas, selepas itu kumpul CD dalam baldi.

Anda boleh memilih basuh menggunakan tangan atau basuh guna mesin basuh. Sebelum dibasuh, keluarkan 'insert' dari CD. Sekiranya tidak ada najis, bilas dan boleh terus dibasuh dengan tangan (berus tidak digalakkan terutama berus sabut) atau dimasukkan ke dalam mesin basuh ( seelok-eloknya dimasukkan ke dalam jaring kain (laundry net) supaya CD lebih tahan lama). Kurangkan sukatan sabun
(1/4 daripada sukatan biasa).

JANGAN masukkan 'softener' atau clorox semasa membasuh kerana 'softener' boleh mengurangkan daya
serapan dan clorox boleh merosakkan CD/'insert'. Sekiranya ada najis, buangkan dahulu ke lubang tandas dengan pancuran air paip dan bilas dengan air sebelum dimasukkan
ke mesin basuh.

Anda boleh menggunakan cecair basuh pinggan (contohnya 'Sunlight') pada 'microfleece' untuk
menanggalkan wama kekuningan (kesan najis) sekiranya ada. Sekiranya CD tidak sempat dibasuh terus, tinggalkan saja didalam baldi kering tanpa perlu direndam dan boleh dibasuh
kemudian.

Bagi 'insert', sekiranya sudah lama digunakan dan nampak kekuningan, JANGAN gunakan clorox untuk memutihkanya. Boleh diperahkan limau nipis pada 'insert' yang basah dan ditinggalkan seketika sebelum dibasuh. Ataupun boleh dicampurkan sedikit soda bicarbonat semasa membasuh kemudian dibilas dengan air yang dicampurkan dengan sedikit cuka yang telah dicairkan.  Hanya insert shj, JANGAN dibuat pada CD kerana cuka boleh merosakkan PUL (material sebelah luar CD) yang boleh mengakibatkan kebocoran.

BILA DAH KERAP LEAK ( CD cepat bocor walaupun baru kencing 1x)  baru lakukan 'stripping/ strip wash' iaitu dengan membersihkan bahagian dalam dan luar dengan sabun basuh pinggan yang elok kuasa tanggal minyaknya contohnya 'Sunlight', kemudian dibilas bersih-bersih supaya inner dapat berfungsi dengan baik. Biasanya apabila CD sudah lama digunakan dan nampak seperti inner kurang menyerap dan air kencing keluar mengikut tepi CD. maknanya 'stripping' perlu dilakukan untuk mengeluarkan kekotoran halus atau mendapan sabun yang mungkin terperangkap pada inner.


Monday, 22 August 2011

Testimony from those who already fell in love with bamboo cloth diaper :)




From FB

Sh** Er****dy commented on your Wall post.
Sham wrote: "mula2 guna was2 jgk..tkt ruam..n cpt bocor..tp 1st trial..mmg terkejut lah..x sangka mmg terbukti bagus.."





From email:

La*****ta B****ku
Hi,

yes, I've received the parcel last friday.. Thanks a bunch..

:-)

I've start using it already.. :-) works well and nampak macam its trimmer compared to the normal babyland version :-).

Thanks for the reseller price quotation.. I'll definitely contact you if were to resell the CDs here in KK.. :-) (I cari pembeli dulu.. haha)

Thanks again ya..

Regards,
La****ita

Those yg masih ragu2 boleh dapatkan trial package dr sy :)

Tuesday, 9 August 2011

Trick pakaikan CD dari newborn

Nak pakai cd dari newborn? Boleh ke?

Beberapa customer ada bertanya. Saya nak pakaikan anak cd tapi anak masih kecil, baru 2 minggu, boleh ke?

Jawapannya BOLEH sesangat!!!

Tapi.. Ada tricknya.

Pertama, baby yang baru lahir ni berak banyak kali. Kadang tengah tukar pampers pun boleh berak. So kalau pakai pampers pakai buang mmg banyak. Masa my first daughter dulu seminggu satu pack pampers. Tapi kalau nak pakai cd, nanti banyak pulak nak basuh.

First Trick!
Jangan guna insert dahulu, guna kain napkin biasa yang boleh beli kat supermarket biasa, lipat dan letak DIATAS cd, bukan dalam pocket cd.

Kalau baby berak sikit atau kencing sikit, tak kotorkan cd lagi boleh buang yang napkin atas tu ganti napkin baru dan guna cd yg sama. Ini biasa terjadi bagi baby dalam pantang. Lagipun napkin cepat kering

Second Trick!
Bila dah habis pantang dah kurang berak tapi still baby agak kecil, pakaikan 1 insert shj setiap kali, jangan pakaikan 2 insert kerana baby kecil tidak kencing banyak maka tidak perlu 2 insert.

Third Trick!
Sediakan kain napkin biasa untuk digunakan semasa kecemasan, jika semua insert CD basah, boleh gunakan CD bersama napkin biasa ( kerana CD cover lebih cepat kering berbanding insert)

Mudah shj berCD :)


Thursday, 4 August 2011

Bamboo and kelebihannnya..


WHY CHOOSE BAMBOO??

The Benefits for Your Baby
· Bamboo is hypoallergenic and is great for babies with sensitive skin.
· Bamboo fabric is softer than cotton and is being recognized as one of the softest fabrics available in the market, yet it is lightweight and durable. This means bamboo cloth diapersare the most comfortable diaper choice for your baby.
· Bamboo is naturally organic, antimicrobial and antibacterial.
· Bamboo is very absorbent,able to absorb three times its weight in water and absorbs up to 60% more moisture than cotton. When your baby is wearing a bamboo cloth diaper moisture is quickly wicked away from your baby’s skin.
· Bamboo cloth diapers are breathable, reducingthe risk of bacteria by keeping the temperature inside the diaper down.
· Bamboo cloth diapers have more elasticity and are less bulky than cotton resulting in comfort for your baby.

Among bamboo product by betterMOMs..

CLOTH PADS - BAMBOO CHARCOAL


                                         CLOTH PANTILINER - BAMBOO COTTON

The Benefits for the Environment
· Bamboo is a naturally organic and grows without the need for pesticides, herbicides or fertilizers.
· Bamboo is 100% biodegradable and sustainable.
· Bamboo generates up to 30 percent more oxygen than trees.
· Growing Bamboo enriches the soil while cotton damages it.
· Bamboo is the fastest growing plant in the world.
· Bamboo can be harvested every year.
· Bamboo can yield 20 times more timber than trees on the same area.

bAMBOO CHARCOAL INSERT


                                                                                  BY betterMOMs

Tuesday, 2 August 2011

Calculation of cost effectiveness of CD and my own experiences

Cost Comparison (Disposable Diaper vs Washable Diaper):

Annual Expenses for Disposable Diaper

Brand: Maxx Pxxx L-size (56 pcs) @ RM36.00.--> discounted price. Assume: 6 pcs/day.
1 Year = 365 day x 6 pcs/day = 2190 pcs, or 39 packs.
Total Cost = RM1404.--> discounted price, if not will be much higher.


Annual Expenses for Washable Diaper

10pcs set cloth diapers = RM250 - RM300
Water + Detergent + Electricity = RM20 x 12 = RM240
Total Cost = RM490-540

Annual Saving =
RM1404-RM490 = RM914!!!, and imagine the next year no need to buy any diapers
SAVE ANOTHER RM1400++the next year as no need to buy new diapers ( even if you buy another 10pcs also only cost RM300)
And save again another year
And save again for second kids etc -- with just a small fee of maintenance ( tukar mana2 yang dah rosak :) )

BONUS: No Diaper Rash, No disposed diapers, No diaper garbage/landfill...
               

From my personal experience:
I use Huggies for my 2nd daughter
The best price I can get for 1 pack is rm27.
About 3 packs needed permonth

So RM27 x 36 = RM972

My bamboo CD cost RM250
Water and electricity (as above) = RM 120
First 6 month I use pureen HAD = RM48
Then after that i use the normal kuat harimau/ trojan (very cheap, as CD cannot be wash with detergent having softerner and enzymes etc so buy cheap one is the best :) ) = RM10

So total for CD maintenance: RM428

Savings: 972 - 428 = RM544 !
second year of life, no new CD charge: save RM794.

And it can be use for next child. So next child will be saving more :)

But it's not about the cost that i care most. It's about healthy bums my baby have, no diaper rah, no irritation (like my first daughter who had been on disposable diaper-poor her, if only i know sooner the benefit of CD, particularly bamboo CD :(. )

So marilah beramai-ramai kita try CD.






- Posted from iPad