IMPORTANT:

LOOKING FOR DROPSHIPPER AGENT, COMISSION 10-30% DEPENDS ON PRODUCT, NO FEES REQUIRED.
Those interested email to bettermoms@gmail.com

Saturday, 15 December 2012

Smart Baby Cloth Diapers.. anda tanya kami jawab :)

Ini adalah kompilasi persoalan dari customer yang saya sempat kumpul

Apa beza size normal n size yg puan design tu?
Kedua2 item adalah jenama smart baby dari bettermoms, cuma satu saya buat kecil, satu saya buat besar

Size normal tu normal utk xxl ker? Sbb xpernah cuba yg sz xxl.
Ya saya berpandukan dengan sunny babyXXL untuk sizenya, tapi pinggang saya jahit lebih elastic band, jika compare dgn sunny baby sblm tarik pinggang lebih kecil -- sesuai anak kurus, jika tarik akan jadi lebih besar dari sunny baby - sesuai anak perut buncit..

Time mlm (10p.m-8a.m) ok x yg ni?
ok sebab insertnya adalah size XXL juga

Anak umo 4 thn tp masih pee mlm (mmg heavy wetter), dh cuba bamboolite heavy wetter tp fit sgt2 (kesan fit merah2 kat waist n kat peha) n leaking jg kalo lmbt tukar.
Cuba yang ni puan, insyaAllah puas hati

Insert 2 pcs kn?material mf @ bamboo charcoal? Insertnya pjg n besar skit dr biasa yer?
insert 2 pcs material microfiber
insertnya lebih besar dan panjang dari biasa (XXL)

Sy dh beli n trykn tinky (beli dr agen kat putrajaya tu lp lak nm dia...he...;)) insert bc,ok best gn...
Thanks ^_^

Saturday, 24 November 2012

Smart Baby Pull Up Cloth Diapers can be use as normal CD OR as Pull Ups, How?


 Ramai yang masih tertanya-tanya mengenai Smart Baby Pull Up cloth diapers, adakah boleh digunakan seperti cloth diapers biasa? Bagaimana mahu menggunakan Smart Baby? Bagaimana menggunakannya semasa baru lahir? Semasa kurang setahun, Semasa Toddler dan sebagainya?

Saya akan cerita secara kronologi ya. Masa bayi baru lahir sehingga anak belum boleh berdiri, Smart Baby digunakan sebagai normal cloth diapers dan bukan sebagai pull ups. Smart Baby mempunyai butang perlekatan ditepi yang boleh ditanggal dan dilekatkan, seperti juga normal konvensional cloth diapers.


Pertama sekali adjust butang hadapan Smart Baby untuk merubah size. Untuk newborn gunakan size XS, untuk 4 bulan ke atas gunakan size S, untuk size M 12 sehingga 18 bulan, dan size L sehingga 3 tahun.

Jika anda compare size keseluruhan antara babyland dan Smart Baby, size adalah lebih kurang sama tapi smart baby boleh dipakai lebih lama berbanding babyland dari segi sizenya kerana disebabkan Smart Baby adalah jenis Pull Ups dan bila dipakai spt pakai seluar, waistline akan berada di bawah pusat ( Cloth diapers biasa cover pusat)


Selepas itu masukkan insert ke dalam Smart Baby , bagi newborn boleh gunakan satu insert sahaja. ( Setiap set Smart baby didatangkan dengan 2 insert microfiber)


Bila dah siap setting dan masukkan insert, susun atas rak dan sedia digunakan. 





APABILA MENGGUNAKAN SMART BABY
SEBAGAI PULL UPS









Monday, 19 November 2012

Panduan Dalam T- Shirt Aqeela dari Bettermoms



Nursing wear adalah trend terbaru untuk ibu yang menyusu bayi dalam masa yang sama masih mahu kelihatan bergaya. Agak sukar mendapati nursing wear di pasaran, malahan coraknya agak limited dan kadangkala tidak sesuai dengan gaya muslimah. Kadangkala pemilihan kain yang tidak sesuai juga membuatkan nursing wear di pasaran tidak selesa dipakai, malahan harga di pasaran amatlah tinggi bagi sesetengah individu (pernah survey di mothercare boleh menjangkau rm200)

Aqeela nursing wear memang direka untuk berat badan yang bertambah semasa kehamilan, pilih mengikut size anda, sekiranya sebelum hamil anda memakai size M, pilih size tersebut, kerana ukuran memang telah dibesarkan bersesuaian penambahan berat badan anda.

Saya memakai size L bagi T shirt muslimah tapi bila saya mencuba nursing blouse, size M FIT NICELY TO ME., Maka pilih mengikut size yang biasa anda pakai :), Boleh berpandukan kepada carta ukuran yang telah disediakan

Panduan semasa anda menerima Aqeela Nursing Wear

Sila cuba dahulu untuk pastikan size anda

Sekiranya anda merasakan saiz tiak bersesuaian, penukaran size dibenarkan dengan syarat

1. tag tidak ditanggalkan dan belum dipakai seharian ( cuma cuba sahaja)
2. bayaran pos 2 hala ditanggung pembeli jika ingin menukar ( or boleh datang tukar kat rumah)

Sekiranya kesalahan dari pihak kami (salah size), anda boleh pulangkan baju tersebut kepada kami dan kami akan refund duit and termasuk duit postage anda. Walaubagaimanapun sebelum kami refund kami perlu terima baju tersebut dahulu dan double confirmkan kesalahan size tersebut. (kesalahan size dikira dari ukuran bahu, ukuran lain akan ada perbezaan 1-2 cm kerana perbezaan material etc)

Jika anda sudah berpuas hati dgn penjelasan kami sila shopping sepuas hati anda :)

Thursday, 8 November 2012

Smart Baby Pull Up Cloth Diapers - Guide

Hye ols..

Hari ni I nak perkenalkan Smart Baby pull up pants, my latest product brought to you special by betterMOMs, weeeheee...


Nampak tak pattern baru ni , ini la diaper innovasi terkini, pull up pants!
Apa kelebihannya?


Well , this diapers is an ALL - ROUNDER!
It can be:
1. Newborn cloth diapers
2. Normal cloth diapers
3.The pull up pants diapers
4. Swim diaper
5. Training pants

NUMBER 1  From newborn boleh adjust XS, sama besar dgn happy bum newborn. 


NUMBER 2 Then size S, M, L. 

NUMBER 3 Bila anak da start berdiri the then boleh pakai CD ni macam pakai panties, pakai semasa berdiri dan sebagainya. 

So lebih hampir kepada cara pemakaian panties biasa.

NUMBER 4  Pull up pants ni juga bila tak pakai insert boleh berfungi macam swim diaper sbb ada double leg gusset. Swim diaper ni konsepnya solid stays in, liquid leaks out. With double gusset and adjust setting accordingly supaya fit, solid stays in :)




NUMBER 5 Bila lebih besar tiba time potty train, boleh pakai pants ni WITHOUT INSERT, jadi akan berfungsi sebagai training pants sbb baby akan basah cuma ada sedikit yang diserap inner. Seolah2 macam training pants ada sedikit penyerapan

Kelebihan berbanding diapers lain ialah boleh adjust till XS size Setting










TERDAPAT 19 CORAK, NI ANTARA SEBAHAGIAN CORAK!



Smart Baby Pull Up pants in action: Contoh semasa pemakaian 

 Disebabkan peha model ni chubby, saya laraskan size bukaan peha yang paling luas sekali

Ni rupa dari tepi dan dari side semasa pemakaian pull up cloth diapers, komen dari maid yang selalu pakaika n untuk sarah , yang ini lebih sukar bocor tepi kerana lebih flexible dari segi adjustnya

 Oppss... model ni mmg suka conteng kaki.................



 Pandangan hadapan semasa duduk, kemas dan fit :)
Disebabkan pull up cd dipakai bawah waistline kurang bulky di pinggang, size juga boleh dikecilkan kepada size M ( jika pakai babyland biasa setting L)

Pemandangan dari belakang

ok....................................................................................tata..........................................................

Tuesday, 6 November 2012

Pretty-Pads guideline


What is Pretty-Pads?

So pretty... for pretty woman
Every woman is pretty, this pad will say to you:

“I’m gonna treat you so nice, you’re never gonna let me go.”

Haha.. that quote from pretty woman movie itself!
2nd generation: Pretty Pads Minky


What does it look like?
Here:
EASY STEPS TO USE CLOTH PADS


First. PREPARATION

When you first receive your cloth pads, wash in washing machine with other clothes. (PREWASH)
- 2x is enough, this to remove natural oil from bamboo product and help in absorbtion.

However before you hang it dry, rinse again manually with water to wash off the soap residue.

Ready to use.


Second: HOW TO WEAR

Snap the button at the wing of cloth pad like you place the wing for disposable pad.

-IT HAS BUTTON TO ADJUST TO 2 WING WIDTH, FIT EVEN PLUS SIZE LADIES!

Wear the panties with the pad first. Then readjust the position of pad till the most comfortable position.

TIPS: PANTIES MUST BE GOOD FITTING, NOT TOO LOOSE!

Change the pad at least 3-4hourly for hygiene purpose. The pad however normally will last about 4 hours even in heaviest day of menses (for Maxi size) .


When it is time to clean the pad. Spray jet of water to the pad and squeeze the pad until the water become clear, no more blood

Then squeeze excess water and collect in the pail while waiting for washing day.

On washing day. Just put in laundry net and wash with your normal laundry. Most advisable washing day no more than 48hours.


How many pad enough perday?

On basis of 4 hourly change of pad except at night when sleeping, you may require about 4-6pad/day (depends on the flow)

At least pad enough for 3 days supply (about 15 pcs) will be enough for a starter to fully using cloth pads.

                                                                               -BETTERMOMS-



STEP BY STEP PICTURE GUIDELINE FOR FOLDING PRETTY-PADS





Picture shown here is 1st generation of Pretty Pads, 2nd generation of minky fabric    ada satu butang, tidak perlu rasa 2 size kerana fabrik minky lebih anti-slip.


STEP 1: FOLD THE LOWER PART UPWARDS ( Lipatkan bahagian bawah keatas)


 




SEKIAN DAHULU, JIKA ADA PERTANYAAN 

BOLEH EMAIL KE:

bettermoms@gmail.com







Sunday, 4 November 2012

Bamboo charcoal menstrual cloth pads

Perkenalkan the new range of bamboo charcoal cloth pads 


Material bamboo charcoal yang memmang dah well known for it's high quality , stay dry , no stain , no allergy, super soft for baby cloth diapers, now new innovation to us MOMMIES!!!

Suatu ketika dahulu ibu2 kita menggunakan kain dimasa hari2 menses. Selepas pakai cuci semula. Sangat natural dan alami. Tetapi untuk memakai kain seperti ibu2 kita dahulu, sudah tidak begitu convenient dengan kehidupan seharian kita pada masa kini.

Pad pakai buang mula dicipta, paki dan buang... mudah sekali. Namun ada juga beberapa masalah yang timbul.. pertama selalu terjadi masalah melecet dan panas kerana menggunakan pad yang bahannya lebih kasar daripada kain, ini didapati pada kebanyakan pad yang sederhana harganya.

Ada juga yang allergi dengan bahan kimia / penyerap di dalam pad, yang diletakkan supaya penyerapan lebih banyak/ bertahan lama. Kesan bahan kimia tersebut? buat masa ni saya tidak tahu, kalau ada yang tahu boleh info kpd saya ye :) 

Untuk mengatasi masalah bahan kimia, pad herba juga telah berada di pasaran, namun terdapat beberapa masalah lagi... masalah kosnya yang mahal dan masalah dari segi keselesaan sebenar kain masih belum diatasi.

Begitu juga ada ibu2 yang akan membasuh pad pakai buangnya kerana tidak mahu darah yang melekat pada pad dibuang begitu sahaja ( atas sebab tertentu)

Disebabkan masalah2 diatas, pad kain telah diwujudkan semula, diberi nafas dan inovasi baru. 

Pada hari ini penggunaan pad kain semudah menggunakan disposable pad.. malahan menyelamatkan diri dari bahan kimia dan menyelamatkan poket dari membeli pad pakai buang setiap bulan.

BetterMOMs mengadaptasi material bamboo charcoal untuk dijadikan pad wanita, kerana cirinya yang fast absorbing, stay dry, easy to wash, no stain, less odor. dilapisi lapisan PUL subagai basenya, waterproof but breathable.

Pretty-Pads by BetterMOMs
Didatangkan dengan size S, M, L, XL


Harga retail: 
S: RM15
M: RM18
L: RM22
XL: RM28

UNTUK BELIAN PAKEJ YANG LEBIH MURAH BOLEH LIHAT DI SINI:

atau email kepada: bettermoms@gmail.com

belian borong/ reseller dialu-alukan

tada..

BY BETTERMOMS



Saturday, 3 November 2012

Nukilan dari pelanggan Bettermoms

Huyo... ada nukilan jugak ke?
Sasteranya..
huhu..

Actually ni masa salah satu contest

Hehe..

SATU


Tepuk amai-amai,
Belalang kupu-kupu, 
Bamboo diapers kupakai, 
Memang best tuk kulitku.

Susu lemak manis,
Santan kelapa muda,
Disposables bagi habis, 
Diapers Bettermoms kan ada. 

DUA

Dunia hijau impian kita,
Pakai lampin kain usaha mulia,
Lampin Bettermoms sungguh selesa,
Lihatlah daku sungguh bergaya.

Mamaku gembira kulitku gebu,
Montot ku pula sukakan bamboo,
Rajin tukar lampin amalkan selalu,
Bettermoms tentu akan setuju.

Pakai lampin kain memang berjimat,
Harga Bettermoms memang terhebat,
Kalau mahu kocek yang sihat,
Hubungi Bettermoms, harga best pasti kau dapat.

Saya suka Lampin Kain Bettermoms!

TIGA


pada mulanya saya was2 jugak nak guna cloth diapers ni saya takut tak tahan lama bocorrrr je dan saya takut kalau2 bby iman dapat ruam...pada awal kelahiran(minggu pertama) iman saya pakaikan pampers pakai buang mami poko..naik ruam yg teruk...kesian bby iman mmg nmpak kesakitan bila basah...macam2 kaedah yg saya cuba, pakai krim ruam lampin lah,mak saya kata cuba buat tepung ubi tapi tetap sama jugak...sehinggalah saya terjumpa bettermoms bamboo cloth diapers on9 shop ni kat fb...selain dari design yg sangat comel BBCD ni murah...berbaloi saya beli,tak sampai seminggu ruam lampin Iman hilang alhamdulilah senang hatikan...selain menjimatkan Bettermoms Bamboo cloth Diapers ni sangat senang dicuci hanya pakai sabun cuci pinggan sunlight je...murahkan tak yah pakai sabun mahal2 dan yg paling saya suka Bamboo cloth Diapers ni cepat kering walaupun waktu hujan, masuk je dalam mesin basuh sidai kat branda rumah tak yah susah hati sbb hari hujan...mmg berbaloi dab sangat2 puas hati...tgk jelah gambar iman kat bawah ni=D






Iman sangat selesa bila pakai Bettermoms Bamboo cloth Diapers ni...smart tak???tak yah pakai baju pun nmpak kemas...=D
Yang ini adalah design yg paling mama iman suka pakaikan hehehehe
"jom main dengan Iman ngeeee"....

kecik2 dah pakai jeans kan...kau ade ??? hehehehehe
dan yg paling best Bamboo cloth Diapers ni boleh adjust dari saiz S,M dan L,baguskan...so saya syorkan pada ibu2 dan bakal ibu cubalah Bamboo cloth Diapers dari Bettermoms Bamboo cloth Diapers


antara koleksi yg ade nanti nk tambah lg.pastikan baby anda tidur lena




Friday, 2 November 2012

Testimoni. Berkenaan A12 System :

Berkenaan A12 System :


"Utk siang sy pakaikn dlm 4jam Diapercover AI2 by Bettermoms ni...
Utk mlm tahan lebih kurang 8jam x bocor. 
Sepanjang pakai ni mmg x pnah bocor.. 
baru2 ni bby sy cirit,nasib baik ada diaper cover ni. 
Sy tukar insert je n selang dgn kain lampin. So x pnat nk basuh pocket cover+insert.. ;)"



Lagi mengenai diaper cover..AI2 SYSTEM


JANTINA:                  PEREMPUAN
UMUR:                      2 BULAN 7 HARI ( DOB : 02 JAN 2012)
BERAT:                     5.7KG


 1. sangat mudah untuk memasukkan INSERT
 2. warna yang sangat menawan
 3. mempunyai INSERT yang bersaiz besar, mengurangkan penembusan najis ke bahagian tepi diaper cover
 4. diaper cover yang kalis air dan sangat mudah dibasuh
 5. bahagian tepi menutup kemas bahagian peha bayi, tidak menggelebeh


A12 System By Bettermoms







Saturday, 27 October 2012

Pernah lihat Maxi Cloth Pads by betterMOMs?

Yang size S dan M adalah cotton cloth pad jenama Happy Bum
Yang bersize Maxi adalah bamboo charcoal cloth pads daripada betterMOMs

Semasa saya design pad ni, saya ada buat comparison supaya panjangnya setanding dengan maxi pad yang ada di pasaran.


See, bila dah sampai inilah hasilnya.

I buat bone shape a bit supaya fit the body contour

The wing pula buat bigger so that fit nicely even to plus size lady


This is the first generation of bamboo charcoal cloth pads
So far ramai yang berpuas hati menggunakannya

Beberapa customer mencadangkan supaya beberapa pilihan size lain diadakan


This is the pics of 1st generation bamboo charcoal cloth pads
InsyaAllah, 2nd generation bakal menyusul dengan penambah baikan dan sebagainya

Thank you for all your support

For those yang nak try boleh menghubungi saya di:
https://www.facebook.com/bettermoms.clothdiapers